A Föld napja
Földünk adatai: Átmérője: 12.756 km Tömege: 5,976 x 10a24-n kg Térfogata: 1,083 x 10a24-n m3 Átlagos sűrűsége: 5,52 g/cm3

 

A hüvelyesek éve

Föld hete az iskolában

A hüvelyesek

Iskolánkban is megrendezésre került a Föld hete. Diákjaink különböző kreatív tevékenységeken vehettek részt. Plakátok készítése,hüvelyes növényekből étel készítése és kóstolása, hüvelyes növényekből mozaik képek készítése,stb. A Föld napja keretein belül iskolánkban papír gyűjtést szerveztünk. További képek megtekintése a Galériában lehetséges.
A hüvelyes növények nemzetközi évének szlogenje: „Tápláló magvak a fenntartható jövőért". A kezdeményezéssel fel akarják hívni a figyelmet ezen termények számtalan előnyére, és támogatni szeretnék a gazdákat és a kereskedőket. A hüvelyes termésű növények kedvező áruk és jó ízük mellett magas fehérje- és mikrotápanyag-tartalmukkal hozzájárulnak az egészséges életmódhoz.
„Szerepük az éhezés felszámolásában, az élelmezésbiztonságban, a helytelen táplálkozás kezelésében, az emberi egészség és a környezeti kihívások kapcsán jelentős" - üzente Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a világév hivatalos kezdete alkalmából. Kicsi méretük ellenére a hüvelytermések tele vannak fehérjével: a búzában feleannyi, míg a rizsben csupán harmadannyi a fehérje, mint egy hüvelyesben. Alacsony a zsírtartalmuk, ugyanakkor magas a rosttartalmuk, épp ezért koleszterinszintünk és emésztőrendszerünk szabályozásában sem elhanyagolható a szerepük. A Föld mezőgazdasági területének háromnegyede ma már a növekvő állatállományt szolgálja, és a gabonatermés egyharmadával a haszonállatokat etetjük. A haszonállatok száma kétszer annyival nőtt az elmúlt 40 évben, mint a népesség. A tovább szaporodó népesség táplálására azonban nem lesz elég a termőföld, ha azok egyre nagyobb hányada a haszonállatokat szolgálja.
Galéria megtekintése Milyen csodálatos világ
Újrahasznosítás
Szemétszedés
A hódító természet